Historien om Norrek

Brunlanes - hvor Norrek startet

Fra et idyllisk gårdstun i Brunlanes har et lite eventyr fått utvikle seg. Det som startet med forsiktig transport av grønnsaker fra sør i bytte mot reker fra nord, er blitt til Norrek, en av Norges viktigste produsenter av næringsrike grønnsaker, frukt og bær i dypfryst forpakning.
I Brunlanes i hjertet av Vestfold, godt integrert blant gårder, skog og jorder, ligger Norrek, en av Norges største produsenter og leverandører av dypfryste grønnsaker, frukt og bær. På det som en gang var jordet til gården Ekvall på Eidsten, ligger nå bedriftens rødgrønne administrasjonsbygg med produksjonshall og fryselager, godt tilrettelagt i terrenget. Den gamle gårdsbygningen ligger vegg i vegg og det var her gründeren Kjell Manvik tok sine første famlende skritt og siden la grunnlaget for Norreks eventyr.

Grønnsaker i bytte mot reker
Det var i 1975. Da hadde Kjell Manvik sammen med tre samarbeidspartnere fått en god forretningsidé. Frukt og grønt var dyrt i nord, reker var dyrt i sør. Hva var vel mer naturlig enn å transportere grønnsaker nordover og ta med ferske reker sørover? Denne ideen skulle vise seg å gi grobunn for en solid og næringsrik virksomhet. Etter den første turen nordover satt Manvik igjen med et overskudd på hele ti kroner og mente det gav et godt grunnlag å gå videre med. Som sagt, så gjort! Men etter tre år var det tid for nye veivalg. Da skilte Kjell Manvik lag med sine samarbeidspartnere og overtok grønnsaksbedriften som eneeier. Norrek, som egentlig hadde fått navn etter rekene de hentet nordpå, ble i nord senere omdøpt til Nordlandsreker. Grønnsaksvirksomheten i sør fikk beholde navnet Norrek til sine dypfryste grønnsaker, frukt og bær.